Felsőfokú szakképzés helyett felsőoktatási szakképzés

Csak felsőoktatási intézmény indíthat 2013-tól felsőoktatási szakképzést – jelentette be Hoffmann Rózsa oktatásért felelős államtitkár szeptember 5-én.
A képzés teljesen megújul, a neve is megváltozik: felsőfokú szakképzésről felsőoktatási szakképzésre. Ennek oka, hogy a 4 féléves, gyakorlatorientált képzéstípust az eddigiekkel ellentétben kizárólag felsőoktatási intézmények indíthatják a 2013-as tanévtől kezdve. További megkötés, hogy az egyetemek, főiskolák is csak abban az esetben hirdethetnek meg ilyen képzést, ha intézményükben azonos szakon már folyik alapképzés, vagy osztatlan képzés. Lehetőség lesz a kreditek beszámítására és a továbbtanulásra is.
A kétéves felsőoktatási szakképzés magas szintű elméleti tudás mellett alapos gyakorlati felkészítést is nyújt. Ezt a kötelező, féléves gyakorlat biztosítja, melyet a felsőoktatási intézményekkel szerződésben álló vállalatoknál lehet elvégezni. Hoffmann Rózsa kiemelte: mivel a felsőoktatás része lesz ez a típusú szakképzés, így itt is egyaránt lesznek államilag támogatott ösztöndíjas, részösztöndíjas és önköltséges helyek.
Az Oktatási Hivatal elnöke a képzések akkreditációs folyamatáról is beszélt. Princzinger Péter elmondta, hogy az intézményeknek kérvényezniük kell a képzések nyilvántartásba vételét. A kérelmeket az akkreditációs bizottsággal együttműködve rövid idő alatt tekintik majd át, hogy a felvételi tájékoztatóban, illetve legkésőbb annak kiegészítésében már minden információ rendelkezésre álljon.
Forrás: http://www.kormany.hu
Egy, a témához szorosan kapcsolódó szakmai rendezvényre is szeretnénk felhívni olvasóink figyelmét. A „Szakmai alapképzés a felsőfokú oktatásban” című, a német Szövetségi Szakképzési Intézet (Bundesinstitut für Berufsbildung, BIBB) szervezésében 2012 novemberében megrendezendő konferenciáról ebben a cikkünkben olvashatnak bővebben.