Hírlevél 2014/1. szám

 
Kedves Olvasóink!

Ön az Oktatásfejlesztési Observatory Központ hírlevelét olvassa, amelyben megújult honlapunkon megjelent hazai és uniós felnőtt- és szakképzésről szóló híreinkből nyújtunk rövid összefoglalót.

Az alábbi cikkek teljes terjedelemben a címekre kattintva olvashatóak. Aktuális hírlevelünket innen töltheti le nyomtatható verzióban (pdf). Régebbi hírleveleinket is megtalálja honlapunkon, ahol folyamatosan jelentetjük meg az oktatáshoz, képzéshez és munkaerőpiachoz kapcsolódó híreket.

Felhívjuk figyelmét a hírlevéltől független frisshír-értesítőnkre. Ha Ön is szeretne értesülni az aktuális, vagy határidős hírekről és eseményekről, akkor kérjük, iratkozzon fel frisshír-értesítőnkre is honlapunkon, vagy levélben a hirlevel@observatory.org.hu címen.

Observatory hírek

Megjelent az Európai Tanulási Tanácsadó Kézikönyv

A nyolcnyelvű kézikönyv a Leonardo da Vinci program 2013-ban zárult “European Workplace Tutor” (Európai Munkahelyi Oktató) című projektjének eredményeit foglalja össze. A projekt egyik célja egy európai szinten egységes kompetenciaprofil és képzés kidolgozása volt ún. tanulási tanácsadók (Learning Process Guides) számára. A képesítési profil olyan vállalatoknál (részben) trénerként vagy oktatóként dolgozó szakembereknek készült, akik munkájuk […]

Európai hírek

Szabadon felhasználható oktatási segédanyagok és digitális tanulás

Egyre gyakrabban hallunk a digitális távoktatási eszközökről, pl. a szabadon felhasználható oktatási segédanyagokról vagy az ún. MOOC-ról (Massive Open Online Course), amit magyarra ingyenes online szabadegyetemként lehetne lefordítani.

Bizottsági javaslat egy minőségi szakmai gyakorlati keretrendszer kidolgozására

„A szakmai gyakorlatok elengedhetetlenek a fiatalok munkaerőpiaci esélyeinek javításához, valamint az iskolából a munka világába való átmenet zökkenőmentessé tételéhez. (…) A javasolt iránymutatás végrehajtása révén a gyakornokok megfelelő körülmények között szerezhetnek magas színvonalú munkatapasztalatot” – nyilatkozta Andor László, a foglalkoztatásért, a szociális ügyekért és a társadalmi befogadásért felelős biztos.

Célzott tanácsadás a tanonc- és gyakornoki rendszerre irányuló ESZA-támogatás kapcsán

Az Európai Bizottság Foglalkoztatás, Szociális Ügyek és Társadalmi Befogadás Főigazgatósága megbízásából megvalósuló projekt célja: hogy segítse a Bizottságot a nemzeti és regionális szintű kormányzati szervek és a társadalmi partnerek számára az új tanonc- és gyakornoki rendszerek kialakítása kapcsán nyújtott támogatásában; elsősorban az Európai Szociális Alapból támogatott programok tekintetében; a nemzeti és regionális szintű kormányzati szervek […]

Kiadványok

A Cedefop kutatási eredményeire épülnek az Európai Bizottság legújabb kiadványai

Az Európai Bizottság nemrégiben megjelentetett kiadványsorozata nagymértékben támaszkodik a Cedefop (Európai Szakképzés-fejlesztési Központ) kutatásaira. E kutatások egyik fő célja annak vizsgálata volt, hogy miként növelhető az európai oktatási és szakképzési rendszereknek a változó körülményekre való reagálókészsége. A Bizottság kiadványsorozata arról tájékoztatja a tagállamokat, hogy milyen kihívásokat jelent és milyen intézkedésekkel igényel az Európa 2020 stratégia […]

Hogyan tartsuk meg a fiatalokat a (szak)képzésben?

Az Európai Szakképzés-fejlesztési Központ (Cedefop) legutóbbi tájékoztatójának témája a korai iskolaelhagyás. A tanulásból, képzésből lemorzsolódók vannak a leginkább kitéve a tartós munkanélküliség, a szegénység és a bűnözés veszélyeinek, mely problémák kezelése az európai gazdaság GDP-jének 1,25%-át emészti fel.

Foglalkoztatás és társadalmi fejlődés Európában – 2013

Immár harmadik alkalommal jelenteti meg az Európai Bizottság a Foglalkoztatás és társadalmi fejlődés Európában c. kiadványát. A 2013-as évet vizsgáló jelentés részletes és széleskörű áttekintést nyújt a válságból lassan felocsúdó Európa fő munkaerőpiaci és társadalmi kihívásairól.

ESCO – Készségek, kompetenciák, képesítések és foglalkozások európai osztályozása

Az ESCO (Classification of European Skills, Competences, Qualifications and Occupations – Készségek, kompetenciák, képesítések és foglalkozások európai osztályozása) az EU munkaerőpiacán releváns készségeket/kompetenciákat, képesítéseket és foglalkozásokat azonosítja és kategorizálja 25 európai nyelven.

Kutatók figyelmébe! Kézikönyv a készségigényeket felmérő munkáltatói kérdőív készítéséhez

A Cedefop egyik új kiadványa egy többrészes eszközkészlet egyik eleme, melynek célja, hogy segítsen a kutatóknak hazai én nemzetközi munkáltatói kérdőívek kidolgozásában. Egy olyan megközelítést mutat be, melyet 2012-ben 9 EU tagállamban teszteltek a munkáltató készségigények azonosítására. A tesztelés következtetéseit összefoglaló kiadvány letölthető a Cedefop honlapjáról.

Események, határidők

„Út a szakmaválasztáshoz” – meghosszabbított pályázat

2014. február 25-ig lehet pályázni a hátrányos és halmozottan hátrányos helyzetű – elsősorban roma – tanulók részére elérhető ösztöndíjakra. Az ösztöndíjak annak az uniós projektnek keretében kerültek meghirdetésre, amelyet a Nemzeti Munkaügyi Hivatal és konzorciumi partnerei, az Országos Roma Önkormányzat, a Roma Nemzetiségi Kulturális és Foglalkoztatási Módszertani Intézményhálózat, az Oktatási és Továbbképzési Központ Alapítvány, valamint […]

Digitális Pedagógus Díj – 2014

A Tempus Közalapítvány 2014. március 10-ig várja azoknak a közoktatásban dolgozó pedagógusoknak a jelentkezését, akik a Digitális Módszertárban megosztanák az interaktív tanulást segítő módszertani ötleteiket az IKT eszközök kreatív alkalmazásával kapcsolatban.

ERASMUS+ pályázatíró szemináriumok a Tempus szervezésében

A közoktatás iránt érdeklődőknek február 19-én és február 26-án van lehetőségük Erasmus+ információs napon részt venni. Az első alkalom egy pályázatíró szeminárium közoktatási intézmények munkatársai számára megpályázható mobilitási projektekről, a második pedig a stratégiai partnerségek a közoktatás számára pályázattípushoz kapcsolódó tájékoztató lesz.

URF – kötelező regisztráció Erasmus+ pályázóknak

Az URF (Unique Registration Facility) az Európai Bizottság által létrehozott felület, ahova minden, az Erasmus+ programban pályázó szervezetnek regisztrálnia kell az első pályázat beadása előtt.

Alma a fán klub – A korai iskolaelhagyás megelőzése

A Tempus Közalapítvány ingyenes szakmai rendezvénysorozatának következő eseménye február 25-én kerül megrendezésre, melynek témája: „A korai iskolaelhagyás megelőzése: Mit tehetünk mi?”.


Jelen kiadvány a Budapesti Corvinus Egyetemen működő Oktatásfejlesztési Observatory Központ hírlevele, mely a hazai és uniós felnőtt- és szakképzésről tartalmaz híreket, információkat. A negyedévente megjelenő hírlevél, illetve a benne található cikkek on-line is olvashatók honlapunkon.

Amennyiben adatbázisunkban rögzített profilját szeretné ellenőrizni vagy módosítani, kattintson ide.

Az Oktatásfejlesztési Observatory Központ örömmel veszi, ha partnerei, vagy a hírlevél címzettjei részben vagy egészben átveszik, továbbítják e hírlevél tartalmát. Kérjük, ha átvételi szándéka van, minden esetben jelenítse meg forrásként az Oktatásfejlesztési Observatory Központot, valamint a megjelenés tényét jelezze a hirek@observatory.org.hu címen. Ugyanezen a címen várjuk a hírlevéllel kapcsolatos észrevételeiket, javaslataikat is.

Oktatásfejlesztési Observatory Központ
Budapesti Corvinus Egyetem, Magatartástudományi és Kommunikációelméleti Intézet
1093 Budapest, Közraktár u. 4-6.
Telefon: 061 482 7201
E-mail: observatory@uni-corvinus.hu
Web: www.observatory.org.hu