Hírlevél 2013/5. szám

 

 

Kedves Olvasónk!

Ön az Oktatásfejlesztési Observatory Központ hírlevelét olvassa, amelyben megújult honlapunkon megjelent hazai és uniós felnőtt- és szakképzésről szóló híreinkből nyújtunk rövid összefoglalót.

Frissítettük címlistánkat is az Oktatási Hivatal nyilvánosan hozzáférhető adatbázisa alapján. Reméljük új olvasóink is hasznosnak találják híreinket a hazai és uniós felnőtt- és szakképzésről.

Az alábbi cikkek teljes terjedelemben a címekre kattintva olvashatóak. Aktuális hírlevelünket INNEN töltheti le nyomtatható verzióban (pdf). Régebbi hírleveleinket is megtalálja honlapunkon, ahova folyamatosan töltjük fel az oktatáshoz- képzéshez és munkaerőpiachoz kapcsolódó híreket.

Felhívjuk figyelmét a hírlevéltől független frisshír-értesítőnkre. Ha Ön is szeretne értesülni az aktuális, vagy határidős híreinkről, akkor kérjük, iratkozzon fel frisshír-értesítőnkre is honlapunk főoldalán, vagy levélben a hirlevel@observatory.org.hu címen. Amennyiben nem kíván több hírlevelet kapni az Observatorytól, kérjük, jelezze a fenti címen.

Hazai hírek

Az eddigi legjobb WorldSkills eredmény: 5 kiválósági érem

Jól szerepelt Magyarország a 42. WorldSkills versenyen Lipcsében. Az épületasztalos, szépségápoló, festő-díszítőfestő, informatikai hálózati rendszergazda és mechatronika szakmákban különösen jól teljesítettek versenyzőink: 5 kiválósági éremmel tért haza a magyar csapat.

Lányok napja: 740 résztvevő a szakképzésből

A Lányok Napját hazánkban idén másodszor szervezte meg a Nők a Tudományban Egyesület (NaTE). A kifejezetten középiskolás lányoknak szóló országos rendezvény olyan pályaválasztási lehetőségekre hívja fel a lányok figyelmét, melyekre általában nem gondolnak. Idén összesen 48 program valósult meg 16 városban, melyeken 740 szakképzésben részt vevő lány volt jelen.

A Leonardo mobilitási program 2013-as eredményei

A Tempus Közalapítvány kuratóriuma idén 143 szakképzéssel foglalkozó intézmény Leonardo mobilitási projektjét támogatja. A számukra megítélt 4 751 163 euróból összesen 2320 tanuló, munkavállaló és szakképzési szakértő, szakoktató kiutazása valósítható meg két év alatt. A hátrányos helyzetű kiutazók aránya idén 10%-kal magasabb a támogatásra javasolt projektekben.

Uniós hírek

Úton a fellendülés felé: három különböző munkaerőpiaci forgatókönyv 2025-re

A Cedefop (Európai Szakképzés-fejlesztési Központ) rendszeresen jelentet meg munkaerőpiaci előrejelzéseket. Hosszú távú, 2025-ig szóló trendelemzésük az európai álláshelyek bővülését és a munkavállalók átlagéletkorának emelkedését, de ugyanakkor képzettebbé válását is valószínűsíti. A vizsgált időtávban a magasan képzett munkavállalók iránti kereslet. növekedésére lehet számítani, ez mindenképpen újdonságot jelent a korábbi hasonló előrejelzésekhez képest.

Új európai adatok a fiatalok munkanélküliségéről és részvételi arányukról az oktatásban és a munkaerőpiacon

Az európai statisztikai hivatal, az Eurostat két cikket jelentetett meg a fiatalok munkanélküliségéről és részvételi arányukról az oktatásban és a munkaerőpiacon.

Az EU támogatja a tanoncképzést és a gyakornoki programokat – Információs tanácsadó szolgálat indult

Milyen szerepe van a jó tanonc- és gyakornoki képzéseknek az iskolapadból a munkahelyre vezető átmenetben és a bevezetendő Ifjúsági Garancia rendszerében? Munkaerőpiaci szempontból mi tesz sikeressé egy tanoncképzést vagy gyakornoki programot?

Hatékonyan segíthető a hátrányos helyzetűek elhelyezkedése! – 29 sikeres gyakorlat Európából

A Cedefop legújabb kiadványa egy kulcsfontosságú kérdésre keresi a választ: milyen módszerekkel lehet hatékonyan támogatni a legveszélyeztetettebb felnőtteket abban, hogy megfeleljenek a munkaerőpiac kihívásainak?

A szakképzés előnyei az egyének, szervezetek és országok számára Európában

Eddig nem hárult kellő figyelem a szakképzésnek a gazdálkodó szervezetek működésére gyakorolt hatására. A Cedefop legújabb kutatásában olyan sajátos összefüggésekre mutat rá, mint például a szakképzés hatása a termelékenységre vagy az egészségre. A szakképzés – a készségszintek növelésén keresztül – közvetlenül hozzájárul például a termelékenység fokozásához, de közvetett hatással is bír azáltal, hogy növeli az elégedettséget és mérsékli a hiányzási arányt.

Elemzés a szakképzés munkaerőpiaci megtérüléséről

Az Európai Uniós Munkaerőpiaci felmérés (Labour force survey) 2009-es ad hoc modulja a fiatalok képzésből munkába történő átmenetét, illetve munkaerőpiaci helyzetüket mérte fel részletesen.

EU: 2010-ben a cégek kétharmada nyújtott szakmai képzést dolgozóinak

A 2005-ben mért 60% után, a 2010-es adatok szerint az Európai Unió 27 tagországában a 10 főnél többet foglalkoztató munkaadóknak átlagosan a kétharmada (66%) nyújtott valamilyen szakmai képzést alkalmazottainak. A legalacsonyabb átlagokat Lengyelországban (23%), Romániában (24%), Bulgáriában (31%), Litvániában (40%) és Magyarországon (49%) regisztrálták.

Kiadványok

Konferenciakötet a Magyar Képesítési Keretrendszerről

Az Oktatási Hivatal 2013. június 27-én konferenciát rendezett a hazai képesítési rendszer, illetve keretrendszer fejlesztése kapcsán, az oktatási alszektorok egymás közötti párbeszédének elősegítésére. A konferencia anyaga lényegre törő füzetben jelent meg.


Jelen kiadvány a Budapesti Corvinus Egyetemen működő Oktatásfejlesztési Observatory Központ hírlevele, mely a hazai és uniós felnőtt- és szakképzésről tartalmaz híreket, információkat. A negyedévente megjelenő hírlevél, illetve a benne található cikkek on-line is olvashatók honlapunkon.

Amennyiben úgy döntene, hogy a jövőben nem kívánja megkapni hírlevelünket, kérjük, kattintson a leiratkozásra. Ha az adatbázisunkban rögzített profilját szeretné ellenőrizni vagy módosítani, akkor kattintson ide.

Az Oktatásfejlesztési Observatory Központ örömmel veszi, ha partnerei, vagy a hírlevél címzettjei részben vagy egészben átveszik, továbbítják e hírlevél tartalmát. Kérjük, ha átvételi szándéka van, minden esetben jelenítse meg forrásként az Oktatásfejlesztési Observatory Központot, valamint a megjelenés tényét jelezze a hirlevel.observatory@uni-corvinus.hu címen. Ugyanezen a címen várjuk a hírlevéllel kapcsolatos észrevételeiket, javaslataikat is.

Oktatásfejlesztési Observatory Központ
Budapesti Corvinus Egyetem, Magatartástudományi és Kommunikációelméleti Intézet
1093 Budapest, Közraktár u. 4-6.
Telefon: 061 482 7201
E-mail: observatory@uni-corvinus.hu
Web: www.observatory.org.hu