Hírlevél 2013/6. szám

 

Kedves Olvasónk!

 

Ön az Oktatásfejlesztési Observatory Központ hírlevelét olvassa, amelyben megújult honlapunkon megjelent hazai és uniós felnőtt- és szakképzésről szóló híreinkből nyújtunk rövid összefoglalót.

Az alábbi cikkek teljes terjedelemben a címekre kattintva olvashatóak. Aktuális hírlevelünket innen töltheti le nyomtatható verzióban (pdf). Régebbi hírleveleinket is megtalálja honlapunkon, ahol folyamatosan jelentetjük meg az oktatáshoz, képzéshez és munkaerőpiachoz kapcsolódó híreket.

Felhívjuk figyelmét a hírlevéltől független frisshír-értesítőnkre. Ha Ön is szeretne értesülni az aktuális, vagy határidős hírekről és eseményekről, akkor kérjük, iratkozzon fel frisshír-értesítőnkre is honlapunkon, vagy levélben a hirlevel@observatory.org.hu címen.

Hazai hírek

Korai iskolaelhagyás a magyarországi szakképzésben

ReferNet tanulmány a korai iskolaelhagyásról a magyarországi szakképzésben.

Szakképzést érintő jogszabályváltozások

Változások a szakképzési megállapodások megkötésében, és a komplex szakmai vizsgáztatásban 2013. augusztus 28-án, a Magyar Közlöny 141. számában megjelent a 314/2013. (VIII. 28.) Kormányrendelet a szakképzési megállapodásról, valamint a 315/2013. (VIII. 28.) Kormányrendelet a komplex szakmai vizsgáztatás szabályairól. Mindkét jogszabály 2013. szeptember 1-jén lépett hatályba.

Pályázatok

Megjelentek az Arany János Programok tanulói pályázatai

A hátrányos helyzetű diákok támogatására idén is kiírta az Emberi Erőforrások Minisztériuma az Arany János Programokat.

Observatory hírek

Hamarosan zár az IQFET projekt

A végéhez közeledik a kétéves IQFET projekt, amelynek átfogó célja a felnőttképzés minőségének javítása Magyarországon és Szlovákiában a felnőttoktatók és képzők kompetenciáinak minősítése révén.

QALEP – A projekt eredményei és további tervek

A QALEP projekt az EU Egész életen át tartó tanulás program támogatásával valósult meg, 2011 és 2013 között. A projektet a Nemzetközi Pedagógiai Tanulmányok Központja (Centre International D’études Pédagogiques, CIEP, http://www.ciep.fr/) koordinálta, a francia oktatási minisztériummal szoros együttműködésben. A fejlesztésekben emellett aktívan részt vett a minisztérium tanártovábbképző központja (ESEN), valamint számos franciaországi szakközépiskola, gyakorló tanfelügyelő, intézményvezető és kutató is. Ez az impozáns összetételű és méretű nemzeti konzorcium nemcsak a szakmai minőségre jelent garanciát, hanem a leszűrt tapasztalatok hasznosítására is.

Uniós hírek

Létrejött a Tanulószerződéses Gyakorlati Képzés Európai Szövetsége

Korábbi cikkeinkben már beszámoltunk az Európai Bizottság által létrehozott információs központról, amely a tanonc- és gyakornoki képzésekről nyújt tájékoztatást a tagállamok számára, valamint azon európai kezdeményezésekről, melyek a munkaalapú képzések bővítését tűzték ki célul.

Tanulmány az ECVET megvalósításáról, és a szakképzési kreditrendszer megítéléséről az Unió tagállamaiban

Az Európai Szakoktatási és Szakképzési Kreditrendszer (ECVET) célja a szakképzési rendszer átláthatóságának javítása. A tagállamok az Európai Parlament és Tanács ajánlása, valamint saját szakpolitikai prioritásaik alapján haladnak az ECVET fejlesztésével.

A romák foglalkoztatásának javítását célzó aktív munkaerőpiaci politikák öt Európai Uniós tagállamában

A NEUJOBS – az Európai Bizottság által finanszírozott kutatási projekt – áprilisban megjelentette a romák foglalkoztatásának növelését célzó aktív munkaerőpiaci politikákat elemző kutatásának eredményeit. Az elemzés fókuszában annak vizsgálata áll, hogy a különböző intézkedések milyen közvetett vagy közvetlen hatással vannak a romák munkaerőpiaci integrációjára.

Növekszik a munkaerő-kereslet az egészségügyben

Növekszik a munkaerő-kereslet az egészségügyben – erősíti meg az Európai Bizottság által kiadott Európai Álláshelyfigyelő (European Vacancy Monitor – EVM) nemrégiben közzétett legfrissebb száma.

Események

Szinergia Műhely – Nemzetközi tapasztalatcsere a digitális oktatási módszertanok területén

Az Európai Távoktatási és E-Learning Hálózat (Europan Distance and E-Learning Network – EDEN) 2013. október 19- 21. között nemzetközi tapasztalatcserét elősegítő rendezvényt szervez.

Szeminárium a vállalkozókészség fejlesztéséről

A Tempus Közalapítvány tematikus monitoring szemináriumot szervez a szakértői tanulmányutak, Leonardo, Grundtvig, valamint Erasmus programok tapasztalatainak megvitatására.

Szép új világ(?) – Digitális Esélyegyenlőség Konferencia

Immáron hetedik alkalommal rendezi meg a Neumann János Számítógép-tudományi Társaság (NJSZT) a Digitális Esélyegyenlőség konferenciát.


Jelen kiadvány a Budapesti Corvinus Egyetemen működő Oktatásfejlesztési Observatory Központ hírlevele, mely a hazai és uniós felnőtt- és szakképzésről tartalmaz híreket, információkat. A negyedévente megjelenő hírlevél, illetve a benne található cikkek on-line is olvashatók honlapunkon.

Az Oktatásfejlesztési Observatory Központ örömmel veszi, ha partnerei, vagy a hírlevél címzettjei részben vagy egészben átveszik, továbbítják e hírlevél tartalmát. Kérjük, ha átvételi szándéka van, minden esetben jelenítse meg forrásként az Oktatásfejlesztési Observatory Központot, valamint a megjelenés tényét jelezze a hirlevel.observatory@uni-corvinus.hu címen. Ugyanezen a címen várjuk a hírlevéllel kapcsolatos észrevételeiket, javaslataikat is.

Oktatásfejlesztési Observatory Központ
Budapesti Corvinus Egyetem, Magatartástudományi és Kommunikációelméleti Intézet
1093 Budapest, Közraktár u. 4-6.
Telefon: 061 482 7201
E-mail: observatory@uni-corvinus.hu
Web: www.observatory.org.hu