PAL

PAL projekt logója - PAL felirat, ami színes emberfigurákból áll össze.

Európa legnagyobb és legsérülékenyebb kisebbsége a roma. Becslések szerint 10-12 millió roma ember él Európában társadalmilag és gazdaságilag hátrányos helyzetben, a diszkrimináció és a kirekesztés különböző formáit gyakran megtapasztalva. Sokuk megfelelő lakhatás, egészségügyi és szociális ellátás, munkahely vagy tanulási lehetőségek nélkül boldogul.

A PAL – Diszkrimináció és cigányellenesség elleni küzdelem az oktatás és a foglalkoztatás területén az Európai Unióban projekt keretében 9 különböző országban (Belgium, Csehország, Olaszország, Görögország, Szlovénia, Románia, Spanyolország, Magyarország és Franciaország) fogtak össze, hogy kutatással, képzéssekkel és figyelemfelhívó kampányokkal teremtsenek jobb munkahelyi és tanulási lehetőségeket a roma emberek számára.

A PAL projekt célja, hogy egy olyan átfogó szemléletű megközelítést, valamint olyan munkaügyi és oktatási célokat támogasson, melyek meggyorsítják a roma integrációt, illetve segítséget nyújtanak mind a nemzeti roma stratégiák mind pedig az Európai Tanács roma integrációról szóló ajánlásának végrehajtásához.

A projekt keretén belül a Corvinus Egyetem oktatójának, dr. Andrew Ryder vezetésével átfogó, összehasonlító kutatás készül az integráció lehetőségeiről, a jógyakorlatokról, úgy az egyes országok specifikus problémáiról, mind az összeurópai trendekről a projektben részt vevő országok roma szervezeteinek bevonásával.

A projekt vezetője a belgiumi Limburg egyetem, Magyarországról a Budapesti Corvinus Egyetem és az UCCU Alapítvány vesz részt.

Projekt résztvevői:
Vezető: UC Limburg vzw (UCLL) – Belgium
University Rehabilitation Institute – Slovenia
Florida Centre de Formacio, Coop. V. – Spain
Corvinus University Budapest – Hungary
Komunikujeme o.p.s. – Czech Republic
House of National Minorities – Czech Republic
Consorzion Innopolis – Italy
Fondazione Leone Moressa – Italy
Comune di Reggio Emilia – Italy
Institute of Psychosocial Development – Greece
Institute of Entrepreneurship Development – Greece
ANATOLIKI – Greece
Drustvo za razvijanje prostovoljnega della Novo mesto – Slovenia
Asociatia MERGI INAINTE – Romania
Fondo Formacion Euskadi S.L.L. – Spain
SRDA – Belgium
UCCU Alapitvany – Hungary
ALDA – France

 

Európai Unió zászlója
A projektet az Európai Unió Jogok, egyenlőség és polgárság programja társfinanszírozza.
több információ:
http://www.projectpal.eu
http://www.alda-europe.eu/newSite/project_dett.php?ID=86