PAL – Események

 

 

  •      PAL projektzáró találkozó

Október 5-én és 6-án tartották a PAL projekt zárótalálkozóját, melyet az olaszországi Reggio Emilia nevű településen rendeztek meg az E35 alapítvány támogatásával. A projekt résztvevői megvitatták a projekt keretében végzett kutatásokat, képzési eszközöket, a különböző országokban megszervezett kerekasztal-beszélgetésekből levonható konklúziókat,csakúgy mint a Push oktatási kampányok, és az Employ me képzések tanulságait. A záró konferencián láthatták először a résztvevők azt a szakpolitikai javaslatot, mely a roma közösségek védelmében született, és a PAL projekt keretében  a legfontosabbnak ítélt ajánlásokat tartalmazza.

FINAL MEETING and OFFICIAL CLOSING OF THE PAL PROJECT

 

 

  •      Kerekasztal-beszélgetések a PAL projekt keretén belül 

A projekt keretében 2017 júniusában két kerekasztal beszélgetés zajlott a Budapesti Corvinus Egyetemen, amelyeken a téma hazai szakértői és kutatói mellett a legfontosabb civil szervezetek képviselői is vettek részt. A résztvevők a roma közösségeket érintő oktatási és foglalkoztatási hátrányok okait és lehetséges megoldásait vették számba.

Az oktatással foglalkozó kerekasztal részvevőinek egyöntetű véleménye volt, hogy az iskolázottságról, mint a foglalkoztathatóság kulcsáról nem lehet eleget beszélni. A roma lakosság körében tapasztalható alacsony foglalkoztatottság egyik fő oka az alacsony iskolázottság.  2015-ben a magukat romának vallóknak a sikeres érettségihez közel 7-szer, a diploma megszerzéséhez pedig 16-szor kevesebb esélyük volt, mint azoknak, akik nem romának születtek.

A szegregáció szintén jelen van az oktatásban, ami jelentősen csökkenti a minőséget, ám nemcsak a szegregált csoportokban, hanem országosan, a jobban teljesítő csoportok számára is hátrányos hatással van. Egyes kutatók a rossz iskolai mutatók és a magas lemorzsolódási számok miatt kétségbe vonták azt, hogy az iskola, mint a társadalmi mobilitási csatorna, képes-e betölteni a szerepét. Az iskolai szegregáció okaként a civil szféra egyértelműen a szabad iskolaválasztást jelölte meg, az oktatás tartós minőségjavulását egy jó közoktatás megteremtésétől várja. A jelenlegi közoktatással kapcsolatban azt is megemlítették a résztvevők, hogy jó tervezéssel, megfelelő oktatáspolitikával, a civil és az állami szereplők összefogásával két generáció alatt a romák iskolázottsága megközelítheti a többségi társadalomét.

 

 

  •      Employ me! kampány 

Profession.hu és LinkedIn képzés Pécsett

A PAL projekt keretében 2017. október 13-14-én a pécsi Gandhi School és Wlislocki Henrik Szakkollégium diákjainak tartott az Uccu foglalkoztatási tréningsorozatot, ahol a Magyarország legkiválóbb szakemberei segítettek a diákoknak felkészülni a munkakeresés kihívásaira.

 

  •      Employ me! – ingyenes képzés (09.11.)

Ingyenes Profession.hu és LinkedIn képzés fiataloknak

Magyarország legnépszerűbb álláskereső portáljának HR-csapata, és a világ legnépszerűbb szakmai közösségimédia-felületének szakértője tart tréninget a a PAL projekt keretében. Az ingyenes képzést 2017. szeptember 11-én délután 18:00-kor kezdődik Budapesten, a CEU épületében (Nádor utca 15. 106-os terem), de az alábbi linken élőben is közvetíteni fogják az eseményt: https://videosquare.ceu.edu/en/live

Az Uccu Alapítvány a Romaversitasszal együttműködve szervezett képzést roma fiatalok számára, hogy naprakész információkkal segítse őket eligazodni a munkakeresés világában.

A tréning első részét a Profession.hu portál HR csapata fogja tartani. A 70000-es napi látogatottságú, 8800 cég álláshirdetéseit tartalmazó portál munkatársai a legfrissebb és a leghasznosabb tanácsokkal tudják felvértezni a leendő álláskeresőket. A tréning második részében Sófalvi Tímea mutatja be, miképpen lehet a LinkedIn közösségi média segítségével munkát találni, és hogyan lehet a saját munkakeresői profilt vonzóvá tenni a munkáltatók számára.

Jelentkezni a info@uccualapitvany.hu- emailre küldött rövid levéllel lehet. Aki nem tud részt venni a képzésen, a https://videosquare.ceu.edu/en/live linken élőben is követheti az eseményt.

 

  •      Employ me! – konferencia Belgiumban

2017. április 4-5. tartotta a PAL projekt a foglalkoztatási konferenciáját a Limburgi Egyetem szervezésében. A konferencián a PAL projekt tagjai vettek részt: 9 különböző ország 100 szakembere, akik jógyakorlatokat mutattak be. A konferencián bemutatott jógyakorlatok rövid bemutatása az alábbi honlapon érhető el: http://projectpal.eu/campaigns/employ-me/#1491567395720-87250e39-62cf

A konferencia előadásai az alábbi videóban tekinthetők meg: https://www.youtube.com/watch?v=QnneSOnf1sU

 

  •      Nem túl késő! – összefoglaló a konferenciáról

2017 január 17-18-án, Prágában tartotta a PAL projekt a Nem túl késő című konferenciáját a RomPraha szervezésében. A konferencián PAL projekt résztvevőin túl részt vett a helyi önkormányzat, a cseh munkaügyi és szociális minisztérium, a társadalmi felzárkózás ügynökség, illetve más oktatási és inkluzív nevelés területén dolgozó szakember is.

A konferencia első napján a roma népesség marginalizált helyzetének általános okai, a cigányellenesség és a diszkrimináció témakörét járták körbe a résztvevők elsősorban alapjogi szempontokat vizsgálva. A második napon a PAL projektpartnerek találkoztak, hogy jógyakorlatokat és az országukban végzett munkájukat mutassák be egymásnak.

A találkozó résztvevői mind egyetértettek azzal, hogy az Európai Uniónak kitüntetett szerepe van a roma felzárkózás, a roma oktatás illetve az alapjogok biztosításában. A részvevők kiemelték az oktatás fontosságát, amelyet azonban fontos a kiegészíteni olyan foglalkoztatási támogatásokkal, melyek javítják a roma közösségek gazdasági helyzetét is. Főképp a magas munkanélküliségi arány az, mely megerősíti azt a közvélekedést, hogy roma emberek nem dolgoznak, s így további táptalajt nyújtanak a rasszizmus és kirekesztés folyamatainak.

It is not too-Late Praha-Conference Press Release

 

  •      “Employ Me” Konferencia Belgiumban

Pal_Employ me

A PAL projekt soron következő nemzetközi konferenciája Diepenbeekben, Belgiumban kerül megrendezésre, április 4 és 5 között. 9 országból több mint 100 résztevevő fogja megosztani a roma foglalkoztatással kapcsolatos jó gyakorlatokat

http://projectpal.eu/campaigns/employ-me/