PAL – Hírek – Szakértői beszélgetés a PAL projekt keretén belül

Roma tanulmányok területén kutató szakemberek és fontos civil szervezetek vezetői találkoztak a Corvinus Egyetemen, hogy megvitassák a PAL – Diszkrimináció és cigányellenesség elleni küzdelem az oktatás és a foglalkoztatás területén az Európai Unióban projekt kutatásával kapcsolatos kérdéseket.

A találkozón részt vet Mariaus Taba a Roma Education Fund monitoring igazgatója, Orbán Annamária a Budapesti Műszaki Egyetem oktatója, László Flóra az Uccu Alapítvány vezetője, Iulius Rostas a Corvinus Egyetem oktatója. A beszélgetést Andrew Ryder, a Corvinus Egyetem oktatója vezette olyan kérdésekről, mint mik a Roma integrációs szabályozások sikerkritériumai, vagy miként lehet a jógyakorlatokat megtalálni és felmérni.

A szakértők nemcsak a PAL projekt részvételen alapuló akciókutatását segítették, de széles körű tapasztalataikat és megosztották egymással különböző roma programok, új szabályozások vagy pilotok kapcsán. Iulius Rostas a roma emberek EU-n belüli migrációját említette meg, minthogy jelenleg több roma ember és az Egyesült Királyságban mint az újonnan csatlakozott közép-európai országokban. Úgy látja, megérné megvizsgálni azt, hogy mik migráció következményei, illetve, hogy a uniós tagállamok miként tekintenek az ideiglenesen külföldön tartózkodókra: úgy kezelik-e őket mint európai polgárok, vagy inkább úgy, mint idegenek.

László Flóra kihangsúlyozta, hogy a többségi társadalommal legalább olyan fontos foglalkozni, mint a Roma közöségekkel. Sorsdöntő kérdés az, hogy például egy tanár miként viszonyul a Roma gyerekekhez, vagy, hogy miként lehet a munkaadókat nyitottabbá tenni a roma munkavállalók foglalkoztatására.

Orbán Annamária a Magyaroszágon pilotként futó mikrohitel-programok sikerességét emelte ki. A legtöbb mikrohitel projekt privát és EU-s finanszírozással működik a Polgár Alapítványnál, vagy az Autonómia Alapítványnál, Kiút programban.

Marius Taba európai jógyakorlatokat említett, mint például a spanyolországi oktatási kezdeményezések, vagy a sikeres görög lakhatási programok, de számos Romániában futó pilotot is ide sorolt. Ezek a jógyakorlatok olyan tényeket és adatokat tudnak szolgáltatni, amik hasznosak lehetnek a döntéshozók, politikusok számára.

Irodában, egy tárgyaloasztal körül ül: Mariaus Taba a Roma Education Fund monitoring igazgatója, Orbán Annamária a Budapesti Műszaki Egyetem oktatója, László Flóra az Uccu Alapítvány vezetője, Iulius Rostas a Corvinus Egyetem oktatója, illetve a beszélgetés vezetője Andrew Ryder.

Szakértői beszélgetés a PAL projekt keretén belül