PAL – Hírek

Roma sikertörténetek

Sikeres roma emberek mutatkoznak be a PAL projekt weboldalán. 45 élettörténet olvasható el 9 különböző országból a kihívásokkal való megküzdésről, a roma identitás megéléséről, reményekről és fogódzkodókról. A személyes történetek egy-egy példaképet mutatnak be, akik hatalmas utat tettek meg, és akik sokszor bebizonyították, többet tudnak annál, mint amit első látásra sokan feltételeznének róluk.

A sikertörténetek angol nyelven elérhetők a PAL projekt honlapján: http://ow.ly/8Ny530gJVne

Párbeszéd roma és vándorló népeket képviselő civil szervezetekkel

A PAL szakértői közül hárman is részt vesznek az Európai Tanács Párbeszéd a roma civil szervezetekkel című eseményén. Valere Awouters, Agata de Latour és Szénási Szilvia PAL projektben is részt vevő szakértői a szeptember 18-19-ei megbeszélésen a roma fiatalok foglalkoztatásával, szakképzésével illetve a képzésből munkába való átmenet témakörében fog eszmét cseréli az Európai Tanács és más uniós országok roma felzárkózással foglalkozó szakembereivel.

Az eseményről részletesebben az Európai Tanács oldalán lehet tájékozódni: https://www.coe.int/en/web/portal/roma-dialogue

 

 Képzési programok képzők és romák számára

A PAL projekt egyik legfontosabb tevékenységi körét jelenti a képzések kidolgozása és lebonyolítása munkájuk során roma emberekkel kapcsolatba kerülő képzők, illetve roma emberek számára. E képzéseket oktatáshoz, illetve foglalkoztatáshoz kapcsolódó témákban szervezik e munkacsoportokban résztvevő projektpartnerek. Magyarországon az UCCU Alapítvány vesz részt e képzések szervezésében foglalkoztatási területen, a Budapesti Corvinus Egyetem a közös képzési eszköztár véglegesítésében vesz majd részt. A magyarországi képzők képzésére február elején, a roma emberek képzésére a tervek szerint április folyamán kerül sor.

A képzésekről további információt az UCCU Alapítvány honlapján talál majd: http://www.uccualapitvany.hu.

PAL projekt

„Nem túl késő!” – PAL nemzetközi konferencia Prága 2017. január 17-18.

A 2017 január közepén, Prágában megrendezésre kerülő nemzetközi konferencia kulcsfontossággal bír a PAL projekt célkitűzéseit tekintve. Január 17-18-án életre kel a projekt legfontosabb értéke: együttműködés és összefogás a roma integrációban érintett partnerek között, a politikai döntéshozóktól kezdve a roma emberekig. A cél egy közös tér megalkotása, melyben a résztvevőknek lehetősége adódik a tapasztalatcserére. A szervezők 54 szervezet képviselőjére és nagyjából 100 résztvevő jelenlétére számítanak. A konferencia posztere itt, illetve a kapcsolódó anyagok pedig itt tekinthetőek meg.

Tananyagfejlesztés a PAL projektben

A PAL projekt céljai között a kutatás, figyelemfelkeltés és kapcsolatépítés mellett kitüntetett szerepet játszik a hátrányos helyzetű emberekkel foglalkozó szakemberek továbbképzése. A 2016 nyarán a 2. munkacsomag részeként elkészült eszköztár a roma emberekkel kapcsolatba kerülő oktatók módszereinek továbbfejlesztését segíti, elősegítve ezzel a gyorsabb és hatékonyabb roma integrációt az oktatás és a foglalkoztatás területén. A tananyag 6 oktatási és 5 foglalkoztatási területhez kapcsolódó témát dolgoz fel egy-egy rövid (10 oldalas) szöveg, illetve 10-20 diás ppt prezentáció formában.

 

PAL partnertalálkozó – Thessaloniki, 2016. szeptember 29-30.

A PAL projekt partnertalálkozójára szeptember 29-30-án került sor Thessalonikiben. A találkozó során áttekintettük az eddigi eredményeket (kutatási munkacsomag és tananyagfejlesztés) és megvitattuk az előttünk álló feladatokat. A soron következő legfontosabb feladat képzések kidolgozása és szervezése egyrészt roma emberekkel foglalkozó képzők, másrészt roma emberek számára oktatáshoz, illetve foglalkoztatáshoz kapcsolódó témákban.

 

Oktatás és foglalkoztatás: a romák helyzete a PAL partnerországokban

A PAL projekt kutatási munkacsomagjának keretében május-június hónapokban kérdőíves felmérést végeztünk roma emberek között a projektben résztvevő kilenc európai országban. A felmérés részben online kérdőív kitöltésével, részben személyes interjúkon keresztül történt. Az eredményekről a projektpartner ANATOLIKI SA készített elemzést, mely itt érhető el.

 

PAL jelentés az EU diszkrimináció-ellenes jogszabályi keretrendszeréről és az ítéletalkotásban megfigyelhető trendekről

A PAL első, kutatási munkacsomagjának részeként a belga partner SRDA átfogó jelentést készített az EU diszkrimináció-ellenes keretrendszeréről és az EU-s szintű ítéletalkotásban megfigyelhető trendekről.

A jelentés fókuszában a romák emberi jogainak védelme áll az oktatás, illetve foglalkoztatás területén. Az elemzés külön hangsúlyt helyez a legújabb jogi fejleményekre, illetve a potenciálisan kockázatos területek azonosítására. Az angol nyelvű jelentés a projectpal.eu oldaláról érhető el.

 

Új szervezeteket vár a PAL hálózat

9 különböző európai ország 18 szervezete a hozta létre a PAL hálózatot, amely célja, hogy nemzetközi szinten járuljon hozzá a roma integrációs stratégiák, kutatások és együttműködések valamint szakpolitikák létrejöttéhez. A PAL hálózathoz csatlakozhat bármely európai uniós civil vagy állami szervezet, NGO, egy jelentkezési lap kitöltésével. A hálózat remek alkalmat nyújt e szervezetek számára közös európai uniós projektek benyújtásához és partnerkereséshez is.

 

Kérdőíves kutatás – Roma tapasztalatok Európában

A PAL projekt keretében kérdőíves kutatás indul a roma tapasztalatok felkutatására. A kérdőív angol mellett belga, cseh, magyar, görög, olasz, román, szlovén és spanyol nyelven is elérhető. E nyolc ország áll a PAL projekt fókuszában, de bármely európai országból érkezhet válasz. A PAL projekt az év második felében online is elérhető elemzést készít az eredményekből.

 

Szakértői beszélgetés a PAL projekt keretén belül

Roma tanulmányok területén kutató szakemberek és fontos civil szervezetek vezetői találkoztak a Corvinus Egyetemen, hogy megvitassák a PAL – Diszkrimináció és cigányellenesség elleni küzdelem az oktatás és a foglalkoztatás területén az Európai Unióban projekt kutatásával kapcsolatos kérdéseket. A találkozón részt vet Mariaus Taba a Roma Education Fund monitoring igazgatója, Orbán Annamária a Budapesti Műszaki Egyetem oktatója, László Flóra az Uccu Alapítvány vezetője, Iulius Rostas a Corvinus Egyetem oktatója. A beszélgetést Andrew Ryder, a Corvinus Egyetem oktatója vezette olyan kérdésekről, mint mik a Roma integrációs szabályozások sikerkritériumai, vagy miként lehet a jógyakorlatokat megtalálni és felmérni.

 

Részvételen alapuló akciókutatás a PAL projekt keretében

A Budapesti Corvinus Egyetem vezetésével indult az a kutatás, melynek célja feltérképezni a roma közösségek integrációját akadályozó tényezőket az oktatás és a munkaügy területén, illetve megtalálni, hogy mely jógyakorlatok tudják elősegíteni ezt a folyamatot. Az Európai Bizottság oldalán a projekt közzétett egy kérdőívet, melyben minden roma szervezet, illetve a témában tevékeny szakember kifejtheti véleményét.

 

Roma Nap az Aurórában – beszélgetés Gosztonyi Mártonnal

A PAL projekt kutatója, Andrew Ryder beszélgetett a Gosztonyi Mártonnal, Corvinus Egyetem PhD kutatójával, az Auróra központ és számos más roma közösséget is bevonó projekt közösségszervezőjével. Korábban az Autonómia Alapítványnál, az egyik elismert, a roma közösségek gazdasági integrációjával foglalkozó szervezetnél dolgozott.

 

PAL – Diszkrimináció és cigányellenesség elleni küzdelem az oktatás és a foglalkoztatás területén az Európai Unióban c. projekt nyitókonferenciája

Az Európai Unió Jogok, egyenlőség és polgárság programja által támogatott PAL projekt célja, hogy egy olyan átfogó szemléletű megközelítést, valamint olyan munkaügyi és oktatási célokat támogasson, melyek meggyorsítják a roma integrációt, illetve segítséget nyújtanak mind a nemzeti roma stratégiák, mind pedig az Európai Tanács roma integrációról szóló ajánlásának végrehajtásához.