AnimClass

Animációs alkotások készítése, mint tanulási eszköz a szakképzésben

EU_flag_LLP_HU-01_UJAz Animated Classwork (AnimClass) projekt elsődleges célja az volt, hogy bevezesse az animációs alkotások készítését, mint tanulási eszközt a magyar szakképzési rendszerbe. A kétéves, 2012 szeptemberében induló projekt az Európai Bizottság “Egész életen át tartó tanulás program” Leonardo da Vinci alprogramjának egy innováció-transzfer típusú projektje, mely konzorciumi formában valósult meg.

A konzorciumot a Budapesti Corvinus Egyetem Oktatásfejlesztési Observatory Központja vezette, szoros együttműködésben a Tanárképző Központtal. A munka a módszer dán fejlesztőinek, az észt Tallinn Egyetem pedagógiai szakértőinek, valamint a legjelentősebb magyar animációs cég, a Kecskemétfilm szakembereinek bevonásával folyt. A Handler Nándor Szakképző Iskola irányította a kísérletet, biztosítva a módszer bevezetését a szakképzésbe. A munkáltatók szempontjait az L & F Team fodrászcég képviselte a projektben.

Mozgóképekkel teli világban élünk, ahol a gyermekeket a tv-műsorok, filmek és videók (is) szocializálják. Kutatások bizonyítják, hogy a gyermekeket bármely életkorban jobban érdeklik a filmek, mint bármely más formában tartott bemutató. Az Animáció az oktatásban c. tanulmány kiemeli, hogy mivel az animáció hatással van a tanulásra, a műveltségre és a kreativitásra is, tanulási eszközként rendkívüli módon motiválja a gyermekeket: pozitív hatása van a tanulmányaikra és eredményesebbé teszi egyéni fejlődésüket.

A dán Aarhus Egyetem az Animation Workshop céggel együttműködve kifejlesztett egy olyan oktatási módszert, amelyben a diákok animációs alkotási folyamatokon keresztül dolgozzák fel a különböző tananyagokat. A fejlesztési és tesztelési munka dán koordinációval 2005-ben indult és azóta három egymást követő Leonardo projektben valósult meg. Ez idő alatt dán, észt, spanyol, francia és angol iskolákban tesztelték a módszert, amelyet a BCE által vezetett projektben most hazánkban is kipróbáltunk. A korábbi tesztekben résztvevők észrevételei nagyon pozitívak voltak, az iskolák a projekt lezárása után is használják a módszert.

A korábbi projektek eredményeképpen az animáció segítségével való tanítás módszertanáról on-line tanárképzési kézikönyv, továbbá DVD és tájékoztató füzet készült. Az AnimClass projektben többek között az is a célunk volt, hogy a fenti segédanyagokat a hazai kívánalmakhoz adaptált tartalommal magyar nyelven is rendelkezésre bocsássuk.

Annak ellenére, hogy a módszer pozitív hatásai bizonyítottak, Magyarországon eddig egyáltalán nem kínáltak tanári tréningeket e területen. A projekttel célunk volt, hogy az Animated classwork módszert meghonosítsuk Magyarországon, a már rendelkezésre álló anyagokat a helyi igényekhez igazítsuk, illetve az alábbi szempontokkal gazdagítsuk a tanári kézikönyvet:

  1. szakképzési pedagógiai szempontok;
  2. felhasználási lehetőségek, ötletek gyűjtése a szakiskolai alkalmazáshoz;
  3. animációs példák készítése különböző szaktárgyakhoz (fodrászat, építőipar, egészségügy és szociális munka stb.)

A módszert Magyarországon 3 szakképző iskolában teszteltük projektpartnerünk, a Handler Nándor Szakképző Iskola vezetésével.

Az eredmények alapot adnak egy, a magyar tanárok számára készülő akkreditált szakmai továbbképzési program, illetve egy speciális tanárképzési alaptantervi modul kifejlesztéséhez.

A módszer szakképző iskolákba történő bevezetésétől a következőket vártuk:

  1. Szakmai fejlődési lehetőséget nyújtva ösztönzi a tanárokat.
  2. A tanulókat saját érdeklődési körükön keresztül motiválja, s ezzel csökkenti a diákok lemorzsolódását.
  3. A projekt és az együttműködésre épülő módszerek fejlesztik a tanulók egész életen át tartó tanulással kapcsolatos készségeit, ezzel hosszú távon is hozzájárulva a készségkínálat és a munkaerőpiaci kereslet jobb illeszkedéséhez.

A Dániában már meghonosodott módszerrel kapcsolatos eredményeket, valamint az elkészült animációs kisfilmeket az alábbi honlapokon a Gallery menüpontban tekinthetik meg: http://www.animatedscience.dk/ és http://www.animatedlearning.dk/

Bővebb információt a projekt honlapján olvashatnak: www.animclass.org

Az Európai Bizottság támogatást nyújtott ennek a projektnek a költségeihez. Ez a közlemény a szerző nézeteit tükrözi, és az Európai Bizottság nem tehető felelőssé az abban foglaltak bárminemű felhasználásért.