PRALINE

Peer Review in Adult Learning to Improve Formal and Non-formal Education (PRALINE) – Peer review a felnőttképzésben a formális és nonformális tanulás lehetőségeinek javítására

A projekt az Európai Bizottság Erasmus+ programja keretében, 2014 és 2017 között valósul meg.h_26_Erasmus+

Projektcélok

A felnőttképző intézmények (közülük is kiemelten a nem-formális képzést nyújtók) támogatása képzésük és működésük minőségbiztosítása területén. Ennek érdekében a projektben sor kerül az – oktatási-képzési ágazat más területeire korábban már adaptált – ’peer review’ (szakértői bírálat) módszerének a felnőttképzési adaptációjára is. Mindez hosszú távon elősegítheti, hogy a felnőttképzés egyszerre nyújtson megbízható, minőségi képzést, ugyanakkor rugalmasan lehetővé tegye a nonformális és informális úton szerzett ismeretek beszámítását is.

A peer review módszeréről

A peer review az önértékelést egy olyan fajta külső értékeléssel kombinálja, melynek során egymással egyenrangú, hasonló intézményben dolgozó szakértők (peer-ek) kölcsönösen értékelik egymás intézményének munkáját. A módszert a kutatásértékelés területén már régóta alkalmazzák, az elmúlt években azonban más területekre is adaptálták, így többek között számos európai országban megjelent a szakképzés minőségbiztosítását célzó kezdeményezésekben is.


Tervezett tevékenységek

  • Elemzés a formális és nonformális felnőttképzés minőségbiztosítása jelenlegi európai gyakorlatáról, továbbá a fennálló szükségletekről és kihívásokról.
  • A formális és nonformális felnőttképzést nyújtó intézmények, valamint a felnőttképzés különböző területein érintett egyéb szervezetek képviselőit megszólító, szemléletváltást elősegítő stratégia kidolgozása.
  • A stratégia adaptációja a partnerországok igényeinek megfelelően.
  • Egy hatékony, mégis egyszerűen alkalmazható, bottom-up megközelítésű, tanulásieredmény-központú eszköz kidolgozása, speciálisan a felnőtt tanulók egyedi szükségleteire szabva: a peer review adaptációja.
  • Pilot képzés: a projekt során kifejlesztett módszerek tesztelése és tökéletesítése egy kísérleti képzés során.
  • Képzők képzése: a felnőttképzésben oktatók felkészítése az új típusú tevékenységek alkalmazására.

Praline_logo

Koordinátor

Partnerintézmények Associazione FORMA.Azione