Tanonc- és gyakornoki képzés Európában (2013)

„Célzott tanácsadás a tanonc- és gyakornoki rendszerre irányuló ESZA-támogatás kapcsán”

Az Európai Bizottság Foglalkoztatás, Szociális Ügyek és Társadalmi Befogadás Főigazgatósága megbízásából megvalósuló projekt célja, hogy segítse a Bizottságot:

  • a nemzeti és regionális szintű kormányzati szervek és a társadalmi partnerek számára az új tanonc- és gyakornoki rendszerek kialakítása kapcsán nyújtott támogatásában; elsősorban az Európai Szociális Alapból támogatott programok tekintetében;
  • a nemzeti és regionális szintű kormányzati szervek és a társadalmi partnerek számára a már meglévő tanonc- és gyakornoki programok minőségének és teljesítményének javítása kapcsán nyújtott támogatásában.

A programról bővebben itt: http://ec.europa.eu/social/main.jsp?catId=1045&langId=en

Kutatás:

A projektet koordináló Ecorys UK az Európai Unió tagállamaiban folyó tanonc- és gyakornoki rendszerek működésére vonatkozó információgyűjtést és elemzést az egyes országokban a feladatra felkért nemzeti szakértők segítségével végezte. A magyarországi tanonc- és gyakornoki képzés rendszerét áttekintő országadatlapot az Oktatásfejlesztési Observatory Központ munkatársai állították össze.

A felmérés eredményei az alábbi kiadványokban olvashatóak:

Guidebook:  http://ec.europa.eu/social/BlobServlet?docId=11348&langId=en

Technical Annexes: http://ec.europa.eu/social/BlobServlet?docId=11349&langId=en

Tanácsadó szolgálat

A projekt keretében az Európai Bizottság információs központot hozott létre, amely a tanonc- és gyakornoki képzésekről nyújt tájékoztatást a tagállamok számára 2014 végéig. A Helpdesk rendszert az Ecorys tanácsadó cég működteti a Bizottság felkérésére. A szolgáltató testre szabott tanácsokat ad hasonló programok tervezéséhez, működtetéséhez, fejlesztéséhez és értékeléséhez. Kézzelfogható segítséget kaphatnak a fiatalok foglalkoztatásával és képzésével foglalkozó helyi, a regionális és nemzeti hatóságok és döntéshozók, az Európai Szociális Alap Irányító Hatóságai, a munkaadók és a szakszervezetek, társadalmi partnerek egyaránt. A kapcsolatfelvétel angolul történik, de a válaszok kérhetők franciául, németül, spanyolul, olaszul vagy lengyelül is.

A tanácsadó szolgálathoz bárki fordulhat

  • e-mailen: youthtrainingdesk@uk.ecorys.com,
  • telefonon: a +44 (0) 121 212 8933 számon, magyar idő szerint kedden és csütörtökön 14 és 18 óra között), vagy
  • a honlapon található űrlap kitöltésével is.

A szolgálat 3 munkanapon belül köteles reagálni, válaszolni a feltett kérdésekre. A Gyakran Feltett Kérdések rovatban is találhatók hasznos információk, illetve rendelkezésre áll majd egy tudásbank is.

Helpdesk: http://ec.europa.eu/social/main.jsp?catId=1045&intPageId=1867&langId=en