2011

A 2011. évi ReferNet országjelentés

“A szakképzés Magyarországon – 2011” címmel megjelent a ReferNet hálózat keretében készített legfrissebb országjelentésünk. A magyar és angol nyelven elérhető jelentés referenciaéve 2010, de a szakképzést érintő 2011-ben elindított változásokról is tartalmaz információt.

A 2011. évi ReferNet országjelentés a korábbi évekhez hasonló szerkezetet követi, néhány kisebb-nagyobb változással. A korábbi 11. számú, statisztikai fejezet a képzési programok besorolásáról kimaradt, helyette viszont a korábbinál jóval hangsúlyosabb témaként jelenik meg a központi és regionális mobilitási programok bemutatása a 2. szakpolitikai fejezet alfejezeteként, valamint teljesen új témaként a nyelvtanulás az iskolarendszerű szakképzésben, illetve a felnőttképzésben. A finanszírozási rendszerről szóló fejezet is alapvető változáson ment keresztül: a felnőttoktatás és -képzés finanszírozását bemutató alfejezet szerkezete megváltozott, a három fő részben a tisztán állami, az állami-magán (egyén vagy munkáltató által megosztott), illetve a kollektív (azaz munkaadó és munkáltató által közösen biztosított) támogatási mechnizmusokról és programokról kellett beszámolni.

A jelentés végleges változata letölthető itt:

A szakképzés Magyarországon – 2011 – ReferNet országjelentés

Hungary: VET in Europe country report – 2011

Amennyiben megjegyzése, észrevétele van, kérjük jelezze felénk az observatory[ ]uni-corvinus.hu címen.


A magyarországi szakképzés rövid áttekintése

short description

Megjelent az Európai Szakképzés-fejlesztési Központtal (Cedefop) együttműködésben készített, A magyarországi szakképzés rövid áttekintése magyar és angol nyelven.

A kiadványhoz kapcsolódó brossúra, mely a hazai szakképzés szerkezetéről és néhány főbb jellemzőjéről nyújt áttekintést, ugyancsak letölthető angolfrancianémet és magyar nyelven.