ABCD

ABCD projektKépzés, foglalkoztatottság, esély nőknek

Jó gyakorlatok Izlandról és itthonról

Európában a nők foglalkoztatottságát illetően a mezőnyt egyértelműen Izland vezeti, ahol az Eurostat adatai szerint 2015-ben a nők 83,3%-a rendelkezett munkahellyel. Összehasonlításképpen: ugyanebben az évben az EU-ban a nők átlagos foglalkoztatási aránya 64,3% volt, Magyarországon pedig mindössze 62,1%. Biztató megállapítás azonban, hogy földrajzi elhelyezkedéstől függetlenül a nemek közti esélyegyenlőség előmozdításának az egyik leghatékonyabb módja az, ha kifejezetten nők számára készítenek és indítanak megfelelő képzési programokat.

EEA/Norway Grants logo “A nők foglalkoztatását elősegítő képzési anyagok kidolgozásában adaptálható jó gyakorlatok vizsgálata” (ABCD Projekt) címmel az izlandi Bifröst Egyetem és a Budapesti Corvinus Egyetem egy közös, hat hónapos projektet indított, mely 2017 novembere és 2018 áprilisa közt valósul meg az EGT és Norvég Alapok támogatásával (HU01-0016- COOPER-B1- 2017).

A projekt legfontosabb célja a nők munkaerőpiaci esélyei javításának elősegítése, ezáltal is mérsékelve a nemek közötti egyenlőtlenséget. A projekt keretében összeállítunk egy izlandi és magyar esettanulmányokat tartalmazó jógyakorlat-gyűjteményt, melyet a lehető legtöbb képző intézménnyel megismertetünk majd. A kiadvány korszerű oktatási modelleket fog bemutatni (mint például a bifrösti Women Power Programot vagy a magyar Dobbantó programját). Az egyes oktatási modellek közös vonása, hogy a nők vállalkozóvá válását segítik elő, továbbá fejlesztik a karrierépítéshez szükséges készségeiket és kompetenciáikat is.

A projekt zárókonferenciáját, melyen az izlandi egyetem delegációja is részt vesz,  2018. március 21-én 10:00 és 13:00 óra között tartjuk a Budapesti Corvinus Egyetemen. A konferenciáról bővebb információ az alábbi linkekre kattintva érhető el:

A rendezvényre szertetettel várunk minden érdeklődőt. A részvétel ingyenes, de regisztrációhoz kötött. Ha szeretne eljönni, kérjük március 19-ig regisztráljon az alábbi linken:  ABCD regisztráció

 

Cikkek a projektről, rádiós megjelenések:

 

További információ: judit.fekete@uni-corvinus.hu

Budapesti Corvinus Egyetem, Társadalomtudományi Kar, Oktatásfejlesztési Observatory Központ