V4 Fórum az Innovatív Tanulásért – 2012. április 26-27., Besztercebánya

Második alkalommal rendezik meg e nemzetközi konferenciát a Matej Bel Egyetemen. Ezúttal a vállalkozói szellem mint az élethez szükséges kulcskompetencia témája köré épülnek az előadások. A konferencia célja, hogy olyan termékeny talajt biztosítson a szakmai párbeszédre, mely elősegíti a formális és a nem formális oktatásban dolgozó pedagógusok és a munkáltatók közötti párbeszédet, együttműködést.
Sajnos a legfrissebb statisztikák arról árulkodnak, hogy a frissen végzett fiatalok körében kiemelkedően magas a munkanélküliek aránya. Vajon ki a felelős ezért a helyzetért? A V4 fórum szervezői, résztvevői olyan, jórészt a visegrádi országokból érkező pedagógusok, vállalati és civil oktatók, humán-erőforrás vezetők, vállalkozók és diákok, akik együtt kívánják megkeresni a választ a fenti kérdésre. A konferencia nyitott teret kíván biztosítani a különböző területek szakemberei számára ahhoz, hogy együttműködjenek, és egymást inspirálva találjanak rá az új ötletekre, megoldásokra e fontos témában.
A V4 fórum fő témája a fiatalok azon kulcskompetenciáinak fejlesztése a munkáltatók bevonásával és támogatásával, melyek elősegítik a munkába álláshoz szükséges gyakorlat megszerzését. A közös gondolkodást elősegítve, megoldási javaslatokat kidolgozva kerül sor a szektorok közötti párbeszéd élénkítésére. A konferencián válaszokat keresünk arra, hogy hogyan lehet felkészíteni a fiatal generációt a munkába állásra és az élet kihívásaira. A munkaadók részéről pedig elhangzik majd, hogy milyen igényeik vannak a fiatalok felkészültségével kapcsolatban és ehhez képest milyen lehetőségeket tudnak biztosítani a számukra.
A konferenciára a visegrádi országokból érkeznek a tapasztalati tanulás módszertanában jártas vendégelőadók. A programban a rövid prezentációk és előadások mellett legnagyobb részben a gyakorlatközpontú műhelyek kaptak helyet. A V4 fórum látogatói számtalan sikertörténetet, esettanulmányt és jó gyakorlatot ismerhetnek meg, valamint megtanulhatják, hogyan építsenek ki szakmai kapcsolatot oktatási intézmények és cégek között, hogyan tegyék azt hosszútávon működővé.
A konferencia nyelve angol. További információk a szervező honlapján találhatók: http://experiencia.sk/en/Conferences/V4-Innovative-Learning-Forum-2012/Program
Forrás: http://www.pressleyridge.hu/