Virtuális Oktatás Börze: új lehetőség a képzést keresők és kínálók számára – egyelőre gyerekcipőben

A képzést, továbbképzést, tanfolyamot keresők és kínálók számára rendeztek online, az ország bármely pontjáról elérhető börzét a felvételi ponthatárok kihirdetése utáni napokban. Felhasználóként teszteltük a Virtuális Oktatás Börzét. Cikkünkben arra is keressük a választ, vajon mitől vonzó egy képzés a fiatalok számára?
Az online börzét 2012. július 25-27-én rendezték. Kár, hogy csupán 9 kiállító képviseltette magát, közülük kettő a szervező Sanoma médiabirodalom tagja. A belépéskor néhány kérdés megválaszolása után az ún. “Képzés iránytű” mutatja meg az érdeklődésünknek leginkább megfelelő képzéseket. A kevés kiállító miatt azonban enélkül sem tart sokáig végigböngészni az egyébként színvonalasan felépített virtuális standokat. Az 5 felnőttképző, valamint a részt vevő 1-1 szakiskola, nyelviskola, egyetem illetve állásportál összesen nagyjából 280-féle szakmát vagy képzést kínált. Széles palettát csak a pénzügyi képzéseiről híres Perfekt, a levelező oktatásban kiemelkedő ELO, illetve a Kereskedelmi és Idegenforgalmi Továbbképző Intézet mutatott. Kevesebb, de a trendek szerint igen kelendő képzést kínált a Bankárképző, az Európai Üzleti Polytechnikum és a Sanoma Médiaakadémia. Egyetemi képzést egyedül a „Pécsiközgáz” ajánlott. A kiállítói kínálatot a British Council nyelvtanfolyamai és a Profession.hu állásajánlatai színesítették.
Az első két napon szakértők és oktatásszervezők várták a chatszobákban az érdeklődők kérdéseit. A hagyományos rendezvényeken már megszokott, érdekes előadásokat viszont hiába kerestük. Pedig akár élő, akár előre felvett rövid videóelőadások bejátszása nagyon illett volna a virtuális rendezvényhez.
Összességében a kezdeményezés látványos, a fiatal célcsoportnak érdekes is, de egyelőre nem nyújt sokkal többet, mintha az Interneten keresgélnénk. A profi kialakítás mellett a chatlehetőség az egyetlen különlegessége a rendezvénynek. A kevés kiállító miatt egy képzést kereső fiatalnak azonban aligha nyújt teljes körű információt a VOB. Érdemes lett volna legalább a szakképzéssel, felnőttképzéssel kapcsolatos általános információkkal bővíteni az információs teret, vagyis több tartalommal megtölteni a tetszetős formát.
Ha a VOB továbbfejlődik, akkor valóban hasznos eszköz lehet minden oktatási intézménynek és képzést kereső fiatalnak. A képző intézmények számára jó lehetőség a bemutatkozás, azonban érdemes átgondolni, milyen anyagokkal jelennek meg a rendezvényen. Itt csak az alkalomhoz igazodó anyagokkal, sokrétű és „jól tálalt” képi információkkal és személyes hangvételű tartalmakkal lehet eredményt elérni.
 
A közeljövő az OKJ-s képzések virágzását hozhatja? Mitől vonzó egy képzés?
Idén az államilag finanszírozott keretszámok csökkentése miatt jelentősen, mintegy 30%-kal visszaesett az egyetemre, főiskolára jelentkezők száma. A szak- és felnőttképzők ezért azt várják, hogy az eddiginél több fiatal választja majd az OKJ-s képzéseket. Az átalakuló szakképzési rendszer (pl. növekvő óraszámok) miatt pedig sok esetben most van az utolsó lehetőség a „régi” képzések megkezdésére. Ezért a képzők közül többen szabályos kampányba kezdtek. A fő üzenet hasonló: „Ha nem vettek fel, szerezz OKJ-s szakképesítést! Idén utoljára a régi feltételekkel!”
A felnőttképzés előnyei közé elsősorban a következőket sorolhatjuk:

 • viszonylag rövid a képzési idő
 • olcsóbb, mint a költségtérítéses egyetemi/főiskolai képzések
 • munka, vagy más elfoglaltság mellett is elvégezhető
 • gyakorlatközpontú oktatás

Gyorsabban és szorosan az adott szakmára koncentrálva lehet az ismereteket elsajátítani. A fiatalokat is egyre magasabb arányban sújtó munkanélküliség miatt (ld. ezt a cikkünket) erősödik az az érv is, hogy időben és pénzben is „kifizetődőbb” lehet diploma helyett OKJ-s szakmát szerezni. Bizonyos állások betöltésekor ugyanis a gyorsan megszerezhető, azonnal használható tudás nagyobb súllyal esik latba, mint a felsőfokú végzettség. (Érthető, ha az OKJ-s végzettség hátulütőiről – alacsonyabb bér, kisebb mozgástér, nagyobb kiszolgáltatottság – nem szívesen beszélnek a képzők.)
Mitől vonzó egy képzés?
A Virtuális Oktatás Börzén kiállító képzők kedvcsináló anyagaiból és a standokon közzétett hallgatói beszámolókból szemezgetve leginkább akkor vonzó egy képzés, HA

 • jók az elhelyezkedési esélyek a végzés után
 • jó a hírneve („Az ismerősöm (ismerőse) ajánlotta, mert oda járt…)
 • az oktatók aktívak az adott ágazatban
 • friss, folyamatosan aktualizált tudást nyújtanak
 • jó a sikeresen vizsgázók aránya
 • rugalmas időbeosztással elvégezhető (többféle időpont-lehetőség van, tömbösíthető)
 • olcsóbb, mint a hasonló képzések, részletfizetési konstrukciót és/vagy kedvezményt is kínál
 • keveset kell utazni hozzá (országos lefedettség, választható képzési helyszín, esetleg levelezős forma)
 • helyben lehet vizsgázni
 • komplex szolgáltatást nyújt: nem csak a képzést, hanem a vizsgáztatást és/vagy a tananyagot is biztosítja
 • segít a gyakorlati hely keresésében, vagy biztosítja azt
 • kipróbálható (nyílt nap, ingyenes próbaleckék stb.)
 • pályatanácsadást, állásközvetítést is végez, esetleg alumni-rendszert működtet
 • kiegészítő képzéseket is ajánl (pl. nyelvi, informatikai, vállalkozási)
 • ingyenes szolgáltatásokat nyújt (pl. internet-használat, könyvtár, sportlehetőségek, bulik)
 • unikális, máshol meg nem szerezhető végzettséget nyújt
 • a végzettséget külföldön is elfogadják
 • kettős bizonyítványt ad (pl. a hazai mellé más országbelit, vagy a szakmai mellé nyelvit)
 • jó a hangulat

Aki OKJ-s képzést keres, annak végig kell gondolnia, melyek a fő szempontjai, ugyanis széles a kínálati paletta. A képzőknek is a fenti szempontok figyelembe vételével kell mérlegelniük erősségeiket, amelyeket hangsúlyozva több hallgatójuk lehet.